Coleoptera

Contactgegevens

info@aagjehoekstra.nl
www.aagjehoekstra.nl/coleoptera.php

Contactpersoon: Aagje Hoekstra

Sponsor Initiatief: –
Betrokken Organisaties: –
Start Initiatief: 2013
Einde Initiatief: –

Samenvatting
Coleoptera is een bioplastic gemaakt van insectenschilden.
In het pantser van insecten zit het polymeer chitine, wat na cellulose het meest voorkomende polymeer op aarde is. Een polymeer is een stof waarbij de moleculen die oorspronkelijk mogelijk een vloeistof vormden zich zodanig aaneen geregen hebben dat er een min-of-meer vaste stof is ontstaan. De dode insecten pel ik met de hand, om enkel de schilden over te houden. In een chemisch laboratorium zet ik deze om tot zuivere chitine en vervolgens tot chitosan. Chitosan is een soortgelijk polymeer, maar hecht beter aan elkaar door een variatie in de moleculaire samenstelling. De chemicalien die ik hiervoor gebruik leveren in verdunde toestand als regel geen milieuschade op. De chitosan, die nog de vorm van de schildjes heeft, pers ik met warmte op elkaar. Hierdoor ontstaat Coleoptera, een bioplastic wat alleen uit de aanwezige stoffen van het insect bestaat.

Omschrijving

De grondstoffen op aarde zijn eindig, de wereldpopulatie neemt toe en in de toekomst kunnen we niet de hoeveelheid vlees produceren en eten zoals we nu doen. We moeten op zoek naar alternatieven. Om de mensen op aarde dezelfde voedingsstoffen te geven die we nu uit vlees halen is insecten eten een goede uitwijkmogelijkheid. Insecten verspillen veel minder waardevolle grondstoffen dan koeien en varkens doen, hebben minder landbouw-grond nodig en stoten minder CO2 uit. Een varken produceert tien tot honderd keer zo veel broeikasgassen per kilogram groei dan meelwormen, en daardoor is de vleesproductie voor 18% verantwoordelijk voor alle broeikassen in de wereld (wat nog hoger is dan de uitlaatgassen van auto’s).
In Nederland worden meelwormen gekweekt voor de voedselindustrie. Nu voornamelijk nog voor dieren, in de toekomst ook voor mensen. De meelworm komt voort uit de meelkever, die een aantal maanden na het leggen van eitjes doodgaat. Door kwekerijen worden deze kevers gezien als afval en worden weggegooid. Om voor vermindering van afval te zorgen en hergebruik van natuurlijk bronnen, heb ik deze kevers onderzocht om er een tweede leven aan te geven.